Close

Veelgestelde
vragen

  • 32. Zal Project ONE overheidssteun ontvangen?

    We moeten hierbij een onderscheid maken tussen subsidies en waarborgen.

    • Subsidies. Er zijn tot op heden geen subsidies voor Project ONE uitgekeerd vanuit de overheid. Er zijn wel een aantal steunmogelijkheden vanuit de Vlaamse overheid voor specifieke inspanningen. INEOS moet hiervoor voldoen aan de voorwaarden zoals elke andere onderneming, inclusief de Europese en Vlaamse regelgeving.
      • Als er in de toekomst subsidies komen, dan zal dit zijn voor opleiding en vorming van medewerkers of de beperking van de milieu-impact, en dit volgens de overheidsreglementering die voor alle bedrijven hetzelfde is. Op die manier zou INEOS aanspraak kunnen maken op eenmalige steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) voor Project ONE van in totaal maximaal 8 miljoen euro.
      • Daarnaast kan INEOS voor haar inspanningen in onderzoek en ontwikkeling op al haar sites (dus niet alleen Project ONE), maximaal 8 miljoen euro jaarlijks ontvangen.
    • Waarborgen. Dit is een systeem waarbij de Vlaamse overheid (via PMV) bepaalde financiële risico’s van bedrijven mee ondersteunt. Ook dit zijn transparante en uniforme procedures voor alle bedrijven die er beroep op willen doen. Het zijn marktconforme financiële instrumenten die de overheid inzet om cruciale investeringen in het economische weefsel van Vlaanderen te doen slagen. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden voor de onderneming, bijvoorbeeld op vlak van tewerkstelling in Vlaanderen. Dergelijke waarborgen zijn ook internationaal gebruikelijke financiële instrumenten voor projecten van deze aard.
  • 13. Wanneer zal Project ONE af zijn?

    Vooraleer we kunnen beginnen bouwen aan Project ONE moeten we eerst de nodige vergunningen verkrijgen. We verwachten de bouwwerken te kunnen starten in het voorjaar van 2023 en ze in de loop van 2026 af te ronden.

  • 12. Hoe zal INEOS de lokale hinder voor de buurt beperken?

    Logistiek en transport

    Tijdens de bouw van Project ONE zal maximaal gebruik worden gemaakt van transport per schip. Dit zal de belasting van het wegverkeer in de buurt zo laag mogelijk houden. Er is gekozen voor een modulair ontwerp, waardoor grote modules off-site geproduceerd worden en vervolgens per schip overgebracht naar de werf in Lillo. Op die manier kunnen we de constructietijd en eventuele hinder ter plaatse aanzienlijk beperken.

    Het ethaan, de grondstof van de ethaankraker, wordt per schip aangevoerd. Bij het in werking treden van de installaties, zal de geproduceerde ethyleen voornamelijk via pijpleidingen getransporteerd worden: de veiligste en meest ecologische manier van transport.

    Geluid – licht – geur

    Bij de bouw van de installatiezullen we te allen tijde de geldende geluidsnormen naleven. Het ontwerp van de fabriek voorziet in het gebruik van technologieën voor geluidsreductie met inachtname van de Vlaamse standaarden.

    Bij de ingebruikname van de fabriek, zal het gebruik van grondfakkels zichtbare fakkelactiviteit beperkt houden. De hoogtefakkels dienen voornamelijk als veiligheidssysteem en zullen enkel bij de opstart en stilstand van de installaties gebruikt worden. De hoge betrouwbaarheidsvereisten van de productie-eenheden moeten de noodzaak tot affakkelen minimaliseren. Emissies die eventueel gepaard zouden gaan met geurhinder worden opgevangen in volledig afgesloten systemen en dampen worden behandeld of afgevangen.

    Bescherming van natuur en biodiversiteit

    De aanwezige vegetatie (bomen en duindoorn) op het industrieterrein die moet verwijderd worden om de grond bouwrijp te maken, zal ruimschoots gecompenseerd worden. Om de biodiversiteit te beschermen en herlokaliseren hebben we samengewerkt met de Haven van Antwerpen en erkende onafhankelijke organisaties die instaan voor natuurbescherming. Dit heeft beslag gekregen in diverse maatregelen, onder meer de herlokalisatie van beschermde diersoorten, waarbij gezocht is naar gelijkaardige habitats elders in de haven, en het behoud van een natuurlijke corridor op het terrein. INEOS zal ook grote oppervlakten bos heraanplanten in duurzaam natuurgebied in Vlaanderen om de verwijderde vegetatie op het terrein te compenseren.

  • 11. Hoe houdt INEOS rekening met vragen en suggesties van buurtbewoners?

    INEOS wil transparant zijn over het project ten aanzien van buurtbewoners en andere belanghebbenden. Deze investering zal bijdragen tot de welvaart van de regio, werkgelegenheid en technologische vernieuwing van de sector.

    Voor de aanmelding van het Project-MER (milieu-effectenrapportage) hebben we in april 2020 vrijwillig een inspraakmogelijkheid georganiseerd, waarbij het mogelijk was om voorstellen in te dienen met betrekking tot de inhoud en methodologie van deze aanmelding. De ingestuurde inspraakreacties werden door de administratie van de Vlaamse overheid meegenomen bij de uitwerking van het scopingsadvies.

    Wij zijn ook lid van de Adviesraad chemie, waarmee we periodiek in dialoog gaan met de inwoners van de omliggende woonkernen van Stabroek, Berendrecht en Lillo.

  • 10. In welke fase van het proces bevindt Project ONE zich nu?

    Vandaag zijn er al meer dan 100 medewerkers tewerkgesteld in het kader van Project ONE. Zij bestuderen en ontwerpen de industriële installaties, daarnaast loopt de vergunningsprocedure. We verwachten te kunnen beginnen bouwen in het voorjaar van 2023, om de installaties klaar te hebben tegen 2026.

    Ondertussen werven wij al volop medewerkers aan. We zijn op zoek naar getalenteerde ingenieurs, operators, technische profielen en andere medewerkers.

    Bekijk hier de jobopportuniteiten voor INEOS en Project ONE

  • 9. Zijn de werken al begonnen?

    Het project bevindt zich nog in een vroeg stadium. De focus ligt nu nog op de studie en het ontwerp van de installaties, en het aanvragen van de  vergunning om Project ONE te bouwen. We verwachten dat de voorbereidende werken kunnen beginnen in het najaar van 2022 en de bouw van de kraker van de eerste helft van 2023.